Nyheter inför Havsöringsträff 2014

Efter att till slut fått till första mötet inför höstens träff har följande förändringar/regler tillkommit.

Vi har beslutat att minska invägningen i lagtävlingen till max 2 havsöringar per lag och dag. Vi har inte haft någon större invägning på höstträffen , men när antalet havsöringar nu ökat de sista åren runt Öland vill vi inte riskera att det vägs in för mycket. Den viktigaste och  största förändringen blir dock att vi sätter ett maxmått på invägd havsöring till 70cm , så det som gäller är 52-70cm. Detta är för att vi vill ha dessa +70 kvar som viktiga avelsfiskar i de öländska bäckarna. Framförallt nu när vi lägger ett grövre lekgrus 30/70 i de bäckarna vi restaurerar. Det mindre gruset som oftast finns , gynnar inte (syresättningen av) de större romkornen som läggs av dessa +70 öringar. För vi vill försöka få tillbaka den stora havsöringen som det fanns gott om på 70-80talet runt ön. Det var inte ovanligt att de hade med sig två +5kg  efter en dags/kvällsfiske. Men heller inte övergå till rent C&R fiske då vi anser att det är fel att bara leka med fisken!  Att sen ta upp en uppväxare för att mäta och fotografera på land gör tyvärr att inte alla dessa överlever när de tappat fjäll och slemskikt och samlat på sig mjölksyra under drillning.  De kan se bra ut när de simmar iväg , men resten ser vi inte!  Vi anser att öring som inte ska tas upp ska returneras i vattnet och om möjligt bara ha huvudet över vattnet vid avkrokning. Men att havsöringen är en resurs som vi ska kunna ta upp och äta. Det är dessa mellan ca 2-4kg som passar bra som matfisk som vi nu riktar in oss på.

Vi tidigarelägger invägningen på söndagen till 15.00 då vi hade flera från skåne och västkusten på förra årets träff som har en bit att köra. Klaus återkommer om vilket föredrag/bildvisning (18.30) som kommer att ske innan maten (19.30) på Bo Pensionat.

Prisbordet har vi minskat genom att ta bort tredjepriset och kontantpriset på fluga. Det sista ersätts av ett flugfiskerelaterat pris. Detta för att vi inte ska gå jämt upp eller lite back. Utan för att vi behöver ha ett bra överskott till fiskevården på Öland!

Välkomna / Tävlingsledningen

Nu är anmälan öppen för Havsöringsträff 2014!

Den 15-16 november tävlar vi om en inteckning på vandringspriset snidat av Jan Nilsson i Böda. Närmare kommer vi att uppdatera mera om träffen på här på hemsidan. Nu är det inte komplett och alla saker har inte kommit på plats än. Vi jobbar vidare och återkommer så fort det finns mer att rapportera! Vi önskar er först en skön sommar innan vi ska ut och tampas med havsöringen igen! Tävlingsledningen
Havsöringsträff -13

Resultat Havsöringcup 2014

Då var årets Havsöringcup avslutad och vi tackar alla 75 deltagarna och våra sponsorer! Söndagen innebar fri start och vinden var hård sydvästlig som gjorde det lite mer svårfiskat. På söndagens invägning kom det in 6 havsöringar och alla höll fultontalet.
1. Tom Larsen 2805gram 62cm
2. Tomas Dambrauskas 2302gram 58cm
3. Johan Bjelkendal 2198gram 59cm
4. Anders Holst Pedersen 2088gram 59cm
5. Lars Kopp Kristiansen 2037gram 58cm
6. Tom Larsen 1987gram 57cm

Slutställningen efter helgen blev följande:
1. Fredrik Arnerby Stockholm 3925gram 69cm
2. Lars Karlsson Borgholm 3154gram 65cm
3. Tom Larsen Morud/Danmark 2805gram 62cm
4. Fredrik Arnerby Stockholm 2550gram 62cm
5. John Horn Hagby/Färjestaden 2379gram 62cm

Största flugfångade: Lars Karlsson 3154gram togs på en Polenfluga

Högsta fulton: Fredrik Arnerby 3925gram / 69cm = Fulton 1.19

Lagtävlingens resultat blev följande:

1. Team Moruds Lystfiskeforening 5 havsöringar på 11239gram
2. Team mellersta Öland 3 havsöringar på 8576gram
3. Team Nathalie 2 havsöringar på 3870gram

Facebook inlägget vanns av William Holm.

Fredrik drog alla tre öringarna på Svart Zonker Zazaa i brunt.
Kul när vi har vinnardraget från ABU Garcia att dela ut till de startande i tävlingen. Fredrik fick hjälp av Andreas att välja färgen brun. Tånglake hittade vi för några veckor sen uppspolade på stranden på samma ställe Fredrik tog havsöringarna!
Havsöringcup
Tidig söndagsmorgon
Öland

Första tävlingsdagen avklarad

Efter solig första dag har nio stycken godkända öringar vägts in. Vi har haft väldigt lite rapporter under dagen även på facebook så det var ända fram till sista minuterna innan invägning ovisst hur dagen gått. Tävlingen fortsätter imorgon så det kan fortfarande kila in sig fiskar mellan dagens invägda. Dagens största öring tog Fredrik Arnerby.

Ordningen hittills är :Fredrik Arnerby Havsöring
Fredrik Arnerby, 69cm, 3925g
Lasse Karlsson, 65cm, 3154g, fångad fluga
Fredrik Arnerby, 62cm, 2550g
John Horn, 62cm, 2379g, fångad fluga
Thomas Kopp Kristiansen, 59,5cm, 2366g
Fredrik Arnerby, 58,5cm, 2101g
Tom Larsen, 57,5cm, 2044g
Lars K, 56cm, 1763g
Johan Bjelkendahl, 54cm, 1672g

Lite nytt inför helgen!

Fick mail från våra danska vänner , med en bifogad bild på deras priser till Havsöringcup. Ingår pilsnern så får vi se till att ingen minderårig kan vinna dem. Ett stort tack !!
Priser

Vad det gäller fiskerapporter är det ingen som är ute som vill svara på var och om de fått något. Det är bara : varit ute en tur men inget kännt. Men vi får väl svar på detta först efter tävlingen?

Men en rolig sak kom på sms idag. Jag har försökt få med Jocke från Gamleby i laget , men fick först nej då de skulle plantera al längs ån. Detta blev flyttat till en annan helg för någon vecka sen , och idag kom svaret från Jocke:

Enligt en säker källa och magasinet The Global Flyfisher ska Team Öland ha gjort en drömvärvning inför kommande helgs Havsörincup! En av öringvärldens högst rankade flugfiskare Jocke från Gamleby SFK kommer deltaga i laget Team Öland. Enligt en intervju med vederbörande hoppar han över helgens fågelskådning med motiveringen: Jag gör det för laget och fiskevården!

Känns bra med en sån klippa med självförtroende i laget. Men om han lever upp till det får vi först se på söndag eftermiddag? ;)

Glöm inte att gå med i Havsöring Öland på facebook! Ni kan vinna en rulle från ABU Garcia (Revo sx30) för bästa inlägget under helgen!!!

Efteranmälan till Havsöringcup 2014

Det är flera som undrar om hur efteranmälan fungerar på tävlingen?
Ni som vill vara med och inte anmälde er på nätet innan i söndags ska vara på plats vid 7.15-7.30 i Källahamn eller på Bo Pensionat i Vickleby. Det blir en liten förhöjd avgift som betalas på plats , 250kr (200kr) per deltagare samt 100kr för ett ert lag. Alla får ett drag eller omöborste som startar på tävlingen.

Fiskerapporter är det dåligt med de sista dagarna , men det har gått upp fisk i helgen och början av veckan. Två fina +3 vet jag har tappats på fluga. Men i övrigt ingen som hört av sig med rapporter! Konstigt ;)

Gruff i brevlådan.

Idag låg Gruffdragen som kommer att lottas ut i helgen i brevlådan. Två är den berömda tånglaken som levererar bra runt Öland. Sen var det två bra gotlandsfärger , som borde vara lika bra här.
Gruffdraget
Vi har en länk till Gruffdraget här på sidan för er som är intresserade. Har även fått tre par Guideline solglasögon som Johan i Cykelaffären i Färjestaden sponsra med till utlottningen vid prisutdelningen. Det kan vara riktigt bra att närvara , med de fina sakerna som lottas ut bland de närvarande deltagarna. Våra danska vänner har också med sig två lotteripriser , danska specialdrag kanske? Vi får se på söndag! Glöm heller inte att Rosas fina korvar bjuds till ALLA närvarande vid prisutdelningen samt till den invägning som sker på lördag kväll!

Skitfiske / Tävlingsledningen

Det går även att anmäla sig på plats lördag morgon i Källa och Vickleby om ni missat eller ångrat er och vill deltaga.

Rapport från Kalle & Majk

Det blåste på rätt bra på förmiddagen men vi är ju här för att fiska så vi hade dragen i vattnet på västra sidan fram till elva tills vi åkte och provianterade. Efter tre åkte vi till nordöstra sidan och där kändes vattnet varmare, det blåste mindre och det blev en underbar eftermiddag/kväll som toppades med att Majk fick en vild havsöring i god konditon nästan exakt klockan 17. Lyckan var givetvis total för oss båda, det är ju därför vi är här. Öringen tog på en goby 14g vit/rosa. Efter en kort fotosession fick fisken simma ut till sina kamrater.

Skitfiske Kalle & Majk

Havsöring

Priserna börjar rulla in.

I måndags kom Abu garcias saker till Havsöringcup 2014. Första priset är en ambassadeur , inte samma sort som förra året utan en lågprofil till kustfisket. Tyvärr blir det ingen gravering på rullen i år då den som gör det på Abu har och är på långresa.
Ambassadeur
Nya färger på Svartzonker Zazza i år , alla som ställer upp på tävlingen får ett drag eller om ni flugfiskar finns en Omöborste att välja på.
Zazza
Här kommer en bild med ett urval av de tolv havsöringarna som Niklas från Göteborg tog i helgen. Välkomna att anmäla er till årets Havsöringcup!! Skitfiske önskar tävlingsledningen!
Havsöringar
Många av dessa är besor och kommer inte att kunna vägas in på tävlingen där havsöringen måste ha ett fultonvärde över 1.0!!!