Klevabäcken

Klevabäcken en naturligt meandrande bäck den sista biten ner till Kalmarsund. Kallkälla gör att den aldrig torkar ut ,men flödet kan stoppa någon dag eller två när det är som värst. Bäcken håller både årsungar och fjolårets , smyger man försiktigt ser man hur de pillar iväg och gömmer sig. KLevabäcken är mycket viktig och borde fredas under 1/10-31/1 från fiske runt mynningen. Där det idag nätas på både blank och lekfärgad havsöring , vilket är rent förjä..gt! Alla havsöringsförande lekbäckar på Öland borde fredas 1/10 till minst 31/1 , med 500m norr och söder om mynningen!

 

Kleva

Hösten 2014 började vi fiskevårdsåtgärden i bäcken, och avslutade en månad senare. Vi gjorde 10 lekplatser med det nya lekgruset , på den korta sträckan som inte är kulverterad ner mot kalmarsund.

Vi ser nu fram mot höst/vinterns lek , vi vet inte när det blir då vi inte följt Klevabäcken mer än knappt ett år. Regnet  kom i oktober , mer på södra Öland än på norra. Där vi nog får vänta minst en månad till innan vi ser något? Här kommer Kleva bli intressant med att det alltid rinner i bäcken under höst till vår. Så den kan avvika från den tiden som oftast leken infaller på Öland , december till januari.

Det blev 7 lekgropar i det nya gruset , det kommer ge en högre % som överlever till kläckning. Detta kommer vi förhoppningsvis se om ca 4-5år om det bedrövliga mynningsfisket slutar i tid!!!

2015/16 ingen lek på grund av för lite vatten i bäckarna.