Anmälan öppen för Havsöringcup 2015

Nu är det tre månader kvar till anmälan går ut till vårens Havsöringcup. Lite förändringar som sker är att startplatsen söder över flyttar från Bo Pensionat till cykelaffären i Färjestaden. Vi tackar Klaus och Bo Pensionat som varit medarrangör i flera år! Bo Pensionat kommer dock vara med som sponsor , vilket vi är tacksamma för. Hälsar Johan Albien och cykelaffären i Färjestaden välkomna! Vi kommer även att sätta tävlingsdatum tidigare så nu ligger båda två uppe med nästan all information för träffen. Anmälan till Havsöringsträffen ligger först öppen när Havsöringcupen är avslutad. Allt detta för att ni ska ha lättare att planera era lediga helger under året.

Fisket på Öland under 2014 har gett lite högre medelvikt och vi hoppas att det håller i sig!? Största låg över 7kg , och togs på spinn på östra sidan av Öland. Återväxten verkar också bra med mycket små returer , här vill vi trycka på att returnera havsöringen utan att ta upp den ur vattnet! Allt för att öka överlevnadschansen för havsöringen. Tar det lite kort här , 88% överlevnad på öring som returneras i vattnet , 62% vid 30 sekunder i luft och 28% överlevnad vid en minut ur vattnet!! Detta tål att tänka på ,men även drillningstid , håvanvändning (icke gummerad) och vattentemperatur spelar in. Så en havsöring som drillas lång tid på klena grejer , håvas i varmare vatten och som sen tas upp i en minut för fotografering är lika med död! Mer finns att läsa på otsk under , etik för fiske på Öland.

Fiskevården för 2014 blev två helt klara projekt , Klevabäcken och Pelnabrobäcken. Resmokanal fick vi göra ett uppehåll i till 2015 , då vattnet började flöda. I beslutet från LST får vi inte jobba i bäcken om öringen kan gå upp. Ölandsbäckarna håller oftast inte något vatten alls under några månader , det är då vi försöker hinna med att grusa. Det bästa är att havsöringen nu redan lekt i det nya gruset i dessa två bäckar. Detta kommer öka överlevnaden då de flesta kläcker (över 90%) fram i det grövre gruset som har mycket bättre syresättning för rommen. Varierad lek under 14/15 , första kom i slutet av november och det är fortfarande full lek i en av våra bäckar idag 12/1! Och det ser inte ut att avta inom de närmaste veckorna. Det tråkiga under årets lek är att vi för första gången hittat död svampangripen öring på Öland. Det är tyvärr ett rekordår för svamp i många vattendrag , då in många som aldrig haft detta problem innan. Detta hänger nog ihop med den höga vattentemperaturen i sommar/höst? Men stigningen i de olika bäckarna vi följer har varit varierande , från ett fåtal till ett par tre hundra…

Så välkomna till årets tävlingar!! Tävlingsledningen

Havsöringslek Öland
Öland