Nyheter inför Havsöringsträff 2014

Efter att till slut fått till första mötet inför höstens träff har följande förändringar/regler tillkommit.

Vi har beslutat att minska invägningen i lagtävlingen till max 2 havsöringar per lag och dag. Vi har inte haft någon större invägning på höstträffen , men när antalet havsöringar nu ökat de sista åren runt Öland vill vi inte riskera att det vägs in för mycket. Den viktigaste och  största förändringen blir dock att vi sätter ett maxmått på invägd havsöring till 70cm , så det som gäller är 52-70cm. Detta är för att vi vill ha dessa +70 kvar som viktiga avelsfiskar i de öländska bäckarna. Framförallt nu när vi lägger ett grövre lekgrus 30/70 i de bäckarna vi restaurerar. Det mindre gruset som oftast finns , gynnar inte (syresättningen av) de större romkornen som läggs av dessa +70 öringar. För vi vill försöka få tillbaka den stora havsöringen som det fanns gott om på 70-80talet runt ön. Det var inte ovanligt att de hade med sig två +5kg  efter en dags/kvällsfiske. Men heller inte övergå till rent C&R fiske då vi anser att det är fel att bara leka med fisken!  Att sen ta upp en uppväxare för att mäta och fotografera på land gör tyvärr att inte alla dessa överlever när de tappat fjäll och slemskikt och samlat på sig mjölksyra under drillning.  De kan se bra ut när de simmar iväg , men resten ser vi inte!  Vi anser att öring som inte ska tas upp ska returneras i vattnet och om möjligt bara ha huvudet över vattnet vid avkrokning. Men att havsöringen är en resurs som vi ska kunna ta upp och äta. Det är dessa mellan ca 2-4kg som passar bra som matfisk som vi nu riktar in oss på.

Vi tidigarelägger invägningen på söndagen till 15.00 då vi hade flera från skåne och västkusten på förra årets träff som har en bit att köra. Klaus återkommer om vilket föredrag/bildvisning (18.30) som kommer att ske innan maten (19.30) på Bo Pensionat.

Prisbordet har vi minskat genom att ta bort tredjepriset och kontantpriset på fluga. Det sista ersätts av ett flugfiskerelaterat pris. Detta för att vi inte ska gå jämt upp eller lite back. Utan för att vi behöver ha ett bra överskott till fiskevården på Öland!

Välkomna / Tävlingsledningen