Planerade projekt och inventeringar

Vi har nu avslutat höstens fiskevårdsarbete , Frösslundabäcken & Bröttorpsbäckens är klara. Tokenäskanalen har vi flyttat fram i kalendern , planen är 2017. Men vi siktar fortfarande på Åbybäcken 2016 , Ölands viktigaste bäck med överlägset bäst reproduktion!!
Minst 250st lekgropar med mycket överlek var resultatet 13/14 , 207st 14/15 med mycket överlek. Nu 15/16 har det varit det sämsta året med 161st, allt beroende på att det är för dåligt med vatten på Öland. Det har varit hundratals havsöringar uppe och lekt varje år! Men tyvärr finns det ett uttag ur bäcken med håv och ljuster, bedrövligt år 2015!!! Syresättningen av rom i Åbybäcken är inte optimal då det är väldigt fint lekgrus på de flesta ställen i bäcken. Vi hoppas att kunna fylla på mer av vårt 30/70 på de ställen de inte lekt. Vi inventerar alla lekplatser med gps åren innan åtgärd för att inte förstöra de platser de lekt på föregående år. Utan ger dem ett val med lite grövre lekgrus , de större havsöringarnas rom behöver detta grövre grus för ökad romkläckning/syresättning. Samt att de mindre är inte rotar runt i deras lek utan håller sig till det lite finare lekgruset. Här kommer lite bilder från dessa kommande projekt.
Resmokanal är inte avslutad till 100% , det ligger ca 8ton lekgrus kvar.
Resmokanal
Resmokanal
Resmokanal är dikad och har en raserad bevattningsdamm i flödet. Ingen lång sträcka , men då den ligger bredvid Klevabäcken kan vi ta båda samtidigt. Sen har vi inte så många bäckar som mynnar i sundet som har havsöringslek. De flesta är på sydöstra sidan av Öland.

Tokenäskanalen
Tokenäskanalen
Tokenäskanalen
Tokenäskanalen är dikad och på sina ställen stensatt. Rinner bredvid campingen och genom ett sommarstugeområde och mynnar norr revet vid Tokenäs. Lite svagt flöde då vi kollade i år , men det går att åtgärda om det inte ser annorlunda ut nästa år.

Åbybäcken
Lek i Åbybäcken
Lekgrop i Åbybäcken
Åbybäcken rinner naturligt på vissa ställen för att sen vara helt rak. Men det leks för fullt även på det helt rakt dikade sträckorna. Mycket års och fjolårs öringar i bäcken , hundratals!Lite dåligt med beskuggning på sina ställen , och där växer det tyvärr mycket gräs/vass i bäcken. På de två bilderna ovan ser ni skillnaden på en ny lekgrop , och sen två månader senare. Påväxten på stenen gör det lätt att se när de är nya i bäcken.

2 tankar kring ”Planerade projekt och inventeringar

 1. Åsa Nyberg

  Det finns ju en hel del som lägger nät som börjar nästan direkt i åmynningen, Åbybäcken. Och enligt inspektören är detta tillåtet? Det låter mycket märkligt med tanke på att området är fredag för sportfiskare.
  Dags för regeländring för att kunna stärka stammen?

  Svara
  1. Solberg Inläggsförfattare

   Hej,
   Fisket är förbjudet för alla från den 1/10 till den 31/12 i en radie av 500m från mynningen, fram till dess är det tillåtet att fiska för alla. Dock är det markägare eller arrendator som får sätta garn de första 300m eller från 3m kurvan ut från land. Så det riktigt långgrunt så kan det vara både 400-500m innan allmänheten får sätta.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.